Fabra i Coats

Dimarts 29 de maig
12:00 h : porxo d'accés de la fàbrica per a la creació Fabra i Coats: La UMVA, Unitat Mòbil de Vídeo Arquitectura, s'emplaça a l'entrada de la fàbrica, situant la pantalla satèl·lit al porxo. D'aquesta manera es genera un espai entre les dues pantalles intersecat per la circulació principal.


16:00 h : porxo d'accés de la fàbrica per a la creació Fabra i Coats: Amb un grup d'alumnes estem comentant els vídeos que han enrregistrat de la fàbrica i del barri de Sant Andreu. Són vídeos que capten la percepció que d'aquest lloc tenen la gent del barri, sovint és una percepció dominada pel passat fabril del lloc, experiències directes que els veïns del barri van tenir treballant a la Fàbrica.


Fragment del vídeo Fabra i Coats, realitzat per Mireia Picornell, Javier Oliver i Santiago Martin-Borregon a l’assignatura SDR Espai de l’Escola d’Arquitectura La Salle.

Fabra i Coats és un d'aquest espais indefinits, que són a mig camí entre l'ús anterior (una fàbrica) i els nous usos (centres artístics, culturals, etc), està en ple procés de transformació o restauració, i dins d'aquest procés hi han zones que ja funcionen com el que seran en el futur, mentre que hi han d'altres que encara conserven mig derruïdes les infraestructures, les màquines, les eines i els objectes que ens parlen dels usos del passat. Aquests últims són espais on encara ni tan sols se'ls hi ha determinat el nou ús, i per això són més interessants i plens de possibilitats. En aquests llocs tots el futurs són possibles perquè estan abandonats d'ús i tal com deia en Pau quan comentàvem el treball d’uns alumnes que havien enregistrat la Fàbrica, aquests són espais que ens estimulen la imaginació, quan entrem en un d'ells ens sorgeixen idees de coses a fer-hi, són terrenys de l'aventura i el descobriment.


18:00 h Sala de conferències de la fàbrica per a la Creació Fabra i Coats: Conferència a càrrec de l'artista i arquitecte Pau Faus on presenta els seus treballs.

El Pau Faus va mostrar a la seva xerrada 3 treballs videogràfics de gran qualitat que parlen dels espais arquitectònics recollint les opinions de la gent que els habita, ell va utilitzar l'expressió "donar veu als espais arquitectònics" per definir un tema que es repetia a molts dels seus treballs i que era una de les línies d'investigació que l'interessava. A la xerrada va introduir els treballs posant èmfasi en aquest canvi de focus en les eines de disseny i representació de l'arquitecte. No compartia els tipus d'argument habitual que utilitzen els arquitectes per definir els seus projectes i que ignoren la realitat social que els envolta. El títol de la intervenció va ser Arquitectura i quotidianitat, amb el subtítol aclaridor de "l'usuari com a principal interlocutor de l'espai arquitectònic". El més interessant d'aquesta afirmació es situar-nos en el context d'un procés de diàleg, en el que imaginem per una banda a l'espai arquitectònic i per l'altre els diferents agents que participen en la seva materialització, arquitectes, clients, usuaris. És possible llavors que aquest procés de diàleg amb l'espai a través de la gent que el viu sigui la base de treball de l'arquitecte i no una idea externa que s'imposa al lloc.


0 comments :

Publicar un comentario